1262330283 nagykep

A A A

A koronavírus okozta megbetegedések rohamos terjedése miatt kérem, olvassák el az alábbi tájékoztatót.

Koronavírus fertőzésre gyanús tünetek: gyengeség, láz, fejfájás, torokfájdalom, száraz köhögés, izomfájdalom, íz és szaglásvesztés . Gyakori tünet a hányás és hasmenés is . Ha ilyen tüneteket észlel ,ne menjen a háziorvosi rendelőben, helyette telefonáljon. Lehet, hogy foglalt lesz a vonal a telefonos megkeresések nagy száma miatt, ezért próbálkozzon többször. Ahogy lesz rá idő, visszahívjuk. Koronavírus okozta megbetegedés gyanúja esetén a beteg ne hagyja el otthonát és ne hívjon vendégeket.

 

Koronavírus fertőzésre utaló tünetek esetén PCR tesztet rendelünk a betegnek, táppénzes állományba vesszünk és járványügyi megfigyelés alá, karanténban kerül az otthonában. A PCR tesztet az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik. Leterheltségüktől függően 1-3 nap után telefonálnak a betegnek és megbeszélik vele a mintavétel helyét és idejét.

A mintavétel után 2-4 nap múlva jelenik meg az eredmény a rendelő internetes rendszerében.  Akinek van ügyfélkapu hozzáférése, ott megismerheti saját eredményét. Akinek nincs ilyen, annak leletét a háziorvosi rendelőben tudják megnézni.

Ha beteg tesztje pozitív lesz, további tesztelés nem szükséges. ( A munkába álláshoz negatív tesztre csak az egészségügyi dolgozóknak és a szociális ágazatban dolgozóknak van szükségük. )

Ha a beteg tesztje negatív, akkor, a biztos negatív eredmény kimondásához még egy tesztre van szükség, amelynek levétele az első mintavétel után legkevesebb 48 óra után történhet. Harmadik tesztre nincs szükség akkor sem, ha ez a második teszt pozitív lesz .

A karantén legkevesebb ideje 10 nap, amelynek utolsó napját a beteg kikérdezése után az NEAK  határozza meg.  Feloldása csak akkor lehetséges 10. nap után, ha a beteg az utolsó 3 napban teljesen tünetmentes volt. Amennyiben a tünetek 10 napnál tovább tartanak ki kell várni a 3 napos tünetmentességet és csak ezt követően szűnik meg a karantén a NEAK feloldó határozatával. Újabb tesztre nincs szükség.

Mindazok, akik tünet mentesek, de találkoztak a beteggel a tünetek megjelenése előtti két napban vagy a tünetek fennállásának idején, illetve a beteggel egy háztartásban élnek járványügyi megfigyelés alá kerülnek 10 napra.  Erről az érintetteket határozatban értesítik. Ha ezeknél a személyeknél tünetek jelentkeznek, náluk is elvégzik a PCR tesztet.

Ha a beteg meggyógyult feloldó határozatot kap, amelynek kézhezvételéig nem hagyhatja el a lakását.

Kórházi felvételre csak akkor van szükség, ha súlyos, tüdőgyulladásra utaló tünetek jelentkeznek: 38 C feletti magas láz, szűnni nem akaró köhögés, fulladás, nehézlégzés.  Ekkor e hívja fel a mentőszolgálatot vagy a háziorvosát, akik gondoskodnak a megfelelő kórházi ellátásáról.

Sok munkáltató ragaszkodik negatív Covid-19 teszt felmutatásához a munkába álláskor. Mivel a korábban koronavírus pozitív beteg gyógyult, további táppénzbetartására nincs lehetőség.  A munkáltató kérésére végzett tesztnek a helyét a dolgozó vagy a munkáltató választja meg és költségét a dolgozó vagy a munkáltató fizeti.

A gyermekek kevéssé fogékonyak a koronavírus fertőzése, ezért legtöbbször enyhe és rövid ideig tartó légzőszervi és emésztőszervi tüneteik vannak. Gyermekek és felnőttek esetén fokozott a fertőzés veszélye, ha krónikus betegségeik vannak, pld. cukorbetegség, tüdőbetegség magas vérnyomás és daganatos megbetegedés. Fél évestől 3 éves korig  adjuk a VAXIGRIP TETRA INFLUENZA OLTÁST a krónikus beteg gyermekeknek és a veszélyeztetett terheseknek. Az oltásra a védőnőnél lehet jelentkezni.

Csécse, 2020.11.08.                            

 

     Dr. Nagypál Györgyi